ca
ca

Qui som

Som "els Xafatolls" de Mollerussa, encara que hi ha corredors de diferents pobles de Lleida i també d'altres llocs de Catalunya.
Estem a l'Avinguda del Canal, s/n, 2n (Edifici Sant Jordi) de Mollerussa, Lleida, Catalunya.ASSOCIACIÓ ATLÈTICA XAFATOLLS
(Des de 1985)
 
 
"Hi ha una gran diferència entre conèixer el camí i caminar el camí"
 
 
Hi vaig pensar perquè d’alguna manera reflecteix el que ha significat i significa durant aquests vint anys ser Xafatolls:
 
 
"El fer i el crear camí"
 
 
Podem dir que fa una vintena d’anys, concretament el dos de març de 1985 en una reunió que va tenir lloc al bar Jardí de Mollerussa, va néixer una associació de corredors formada inicialment per 10 membres que automàticament van passar a constituir la primera junta directiva.
 
Calia trobar un nom i aquest va ser el d’Associació Atlètica Xafatolls de Mollerussa, nom inspirat per la quantitat de tolls que arribàvem a xafar quan entrenàvem de nit per l’avinguda de la Pau. 
 
Per cert, aquest nom, força lleidatà, tenia que anar sempre acompanyat, en aquells moments, de la corresponent aclaració: “Xafatolls con x delante” quan s’havia d’efectuar alguna inscripció col·lectiva.
 
La presentació oficial de l’Associació es fa fer a la cursa de fons de La Segarra a Guissona, tot lluint la primera samarreta que tenia un fons gris sobre la qual hi havia dues ratlles verticals a la part esquerra del cos de color negre i blau, amb l’anagrama dels xafatolls al davant i al darrera.
 
Als sis mesos l’Associació comptava ja amb 32 socis. I no ha parat d’anar creixent fins avui, fins convertir-se en un molt bon equip d’atletisme que té la seva millor qualitat en l’amistat i companyerisme dels seus socis.
 
L’Associació ha pogut comptar amb Mollerussa i Mollerussa ha pogut comptar sempre amb una Associació Atlètica Xafatolls activa, organitzadora de curses, de caminades sota la llum de la lluna, ...
 
Tenim també el record de dos xafatolls que malauradament ens van deixar abans d’hora: en Ramon Soria i en Picapal.
 
Hem lluit per molts camins el nostre anagrama convertit ja en un símbol: una sabatilla que és el nexe d’unió entre l’atleta i la terra en un intent de dur a terme l’acte més senzill, elemental i desitjat que ha perseguit l’home: córrer i desplaçar-se amb el seu únic impuls.
 
Com diria el Modest Perau: aquesta sabatilla, aquest peu, es troben en la fase d’impuls previ a la fase de vol. En altres paraules, es troba en el màgic moment en que l’atleta tot “tocant de peus a terra” està a punt de volar, d’estar a l’aire, de somiar en retrobar-se el més aviat possible altra vegada amb el terra per poder fer camí.
 
Crec que cal ressaltar l’encertadíssim de la ubicació d’aquest monument. Prop del seu origen (l’avinguda de la Pau) i assenyalant cap al sant del Duran: lloc emblemàtic convertit gairebé en ruta de peregrinació per qualsevol xafatolls.
 
Anys de constància, de successió contínua de fases d’impuls i de vol, d’activitat i activitats. Temps en el que cada soci i atleta de l’Associació fa el seu camí i on tots aquests camins han coincidit en un punt i un lloc de creuament potser assenyalat per la “X” de l’Associació Atlètica Xafatolls, la qual cosa ha permès ajuntar molts camins per fer-ne un de comú més potent, amb més força.
 
Completant la cita de Matrix amb la que començàvem fa una estona, es podria dir que:
 
 
Els xafatolls fan possible caminar tots junts per un camí ara molt més ample cap a la mateixa direcció.
 
 
Per molts anys, Xafatolls!!!