ca
ca

Història de l'Agrupació

AGRUPACIÓ SARDANISTA MOLLERUSSA

 

 

 El moviment Sardanista a Mollerussa els primers anys del segle XX.

 

 En un programa de la Festa Major de l’Any 1947, trobem una pàgina amb una petita ressenya, de l’any 1909,en la que consta les primeres passes per introduir la sardana a la nostra ciutat.

 L’any 1913, al setmanari “Lo Pla d’Urgell”, recull la controvèrsia dels dos centres socials de la ciutat “Els Jaumistas” i “El Círcol Tradicionalista”, ja que els primers es negaren a atendre la demanda d’alguns socis per a que es permetés ballar Sardanes en les seves instal·lacions socials, tota vegada que alguns dels seus directius les consideraven amorals.

 L’Any 1922, un any abans de la dictadura d’en Primo de Rivera, a l’Acadèmia Montserratina organitzen ballades de sardanes amb motiu de la Diada per la llengua i per la Diada Nacional de l’Onze de setembre.

 L’any 1928, en plena dictadura “primoriverista”, es varen fundar dues colles sardanistes; la colla “Flors de Maig” de l’Amistat ñla qual era assajada per el Sr. Antonio lluch i la colla “Del Casino”. Es disposa a l’arxiu de l’Agrupació de les dues fotografies que varen estar fetes pel fotògraf R. Roca del Carrer Vila-closa.

Miquel Polo Silvestre, cronista oficial de la Ciutat de Mollerussa, va realitzar una crònica d’opinió, en la qual comenta sobre els inicis del sardanisme a Mollerussa, destacant en les persones Isidre Cuberes Costa, Isidori Tàssies Aribau, Llorenç Vilaró Teixidó, Manuel Solà Pou, com a mes significatius.

La família Tàssies es troba vinculada en el naixement sardanista, doncs era redactor entre altres de la revista “Lo Pla d’Urgell”, tenint cura en ocasions propicies de les ballades de sardanes.

Isidori Tàssies tingué 5 fills, amb els anys vinculats amb les sardanes. El seu fill gran, en Ramon Tàssies Llobera i la Lola Tàssies Llobera, (mare de la Mercè París Tàssies, presidenta de l’Agrupació), formaven part de la Colla sardanista “Flors de Maig” de L’Amistat en l’any 1928.

La Lola Tàssies i la Teresina Tàssies, ensenyaren a ballar sardanes als seus germans Josep Maria i Montserrat, i altres persones entre les que es trobà Miquel Polo. Comenta en Miquel Polo, que en els cursos hi anaren mes de 50 persones a aprendre a ballar sardanes a L’Amistat.

L’Amistat era punt de trobada en els dies de la Festa Major. L’entitat hi organitzava ballades de sardanes, aquest fet convocava a un nombrós públic.

Curiosament, en trobem anotacions als llibres d’actes de la Societat de l’any 1943-1944.

 L’Any 1944 es va celebrar a la pista de l’Amistat un concurs de colles, entre les quals hi participaren la Colla Sardanista de l’Amistat i la Colla Poncellada de Mollerussa.

 

 L’Agrupació Sardanista Mollerussa, es fundà l’any 1946, i de la qual sorgí una colla sardanista que portava el nom de “Flors d’Urgell”.

1952, es celebrà el primer aplec de la sardana al Salt del Duran.

1953 es presentà una colla sardanista juvenil “Rialles a tot temps”i presentació d’una nova colla amb el mateix nom de “Flors d’Urgell”

Dels anys 1953 al 1956 es celebraren  Concursos de Sardanes “Regionals”.En el primer, el mestre Josep Capell composà la sardana “Sardanes a Mollerussa”que s’estrenà en el concurs.

1954 es va presentar una nova colla sardanista infantil amb el nom “Poncellada”

1961,es va adquirir una imatge de la Mare de Deu de Montserrat, talla en fusta de l’escultor J.Martí Sabé, que està ubicada en la Parròquia de Sant Jaume de Mollerussa. Aquest mateix any es celebra el 3r aplec de sardanes al Salt del Duràn.

1968, l’Agrupació es va adherir al homenatge a Pompeu Fabra.

1969, es va presentar una nova colla, amb el nom “Anella d’Urgell. Es va  realitzar un concurs Nacional de Colles Sardanistes, en el qual es va fer un homenatge al compositor Josep Capell i Hernàndez.

1970, es va celebrar les Festes de cloenda  i proclamació de la Pubilla del Xè campionat Sardanista de les Terres Lleidatanes, promogut per el Grup Sardanista Huracans.

De l’any 1974 fins el 1998 es col·labora juntament amb altres poblacions, en l’Aplec que es feia cada 1 de maig al Castell del Remei.

Dels anys 1975 al 1978, celebració d’aplecs sardanistes al parc municipal.

Dels anys 1980 al 1983, celebració a Mollerussa de concursos Nacionals de colles sardanistes.

1981, presentació de dues colles “Matinada”, en categoria infantil, i Onze de setembre en categoria gran.

De l’any 1984, fins a l’actualitat, celebració d’aplecs sardanistes.

1988, estrena de la sardana “Pla d’Urgell”, composada per el mestre Josep Capell, amb motiu de la creació de la nova comarca, amb capital a Mollerussa.

1991, es celebra a Mollerussa la cloenda comarcal dels cursets de sardanes a les escoles del primer pla “Saltem i Ballem”, organitzats per la federació Sardanista de les Comarques de Lleida.

1992, es celebrà a Mollerussa la cloenda final dels cursets de sardanes a les escoles de les comarques de Lleida, amb la participació de 93 escoles i uns 2500 alumnes.

1993, els membres de la junta de l’Agrupació, varen participar en els cursets de monitors, promocionats per la generalitat, mitjançant el Departament de Benestar Social, a la fi d’obtenir els carnets oficials de Monitors de Sardanes.

1994- Es va realitzar una exposició fotogràfica i documental del sardanisme a Mollerussa dels anys 1928 al 1994.

1995, debuta una nova colla sardanista infantil, amb el nom de “Pla d’Urgell”

1996, celebració del 50è aniversari de l’Agrupació sardanista amb els següents actes:

·  Exposició fotogràfica i documental del sardanisme a Mollerussa.

·  Celebració de l'Aplec de la Sardana

amb la participació de les colles antigues i actual de            Mollerussa, amb pastis d'aniversari per a tots els assistents

 

·Realització del Monument a la Sardana "Mollerussa a la Sardana", esculpit amb pedra, de 8 tones de pes obra de l'artista local Naxo Cullerè, , ubicat a la rotonda de l’Avinguda de la Pau

· Dinar d'aniversari i homenatge als fundadors de l'Agrupació.

·Setmana Cultural, presentada pel president i vicepresident de la Federació Sardanista del Rosselló. (Catalunya Nord).

·  Duran la setmana es va presentar el Vídeo del 50è Aniversari, un concert de cobla, amb el títol "La Cobla sona diferent", una xerrada amb el tema "La Sardana i la societat actual, a càrrec de Jaume Nonell i Lluís Subirana, (historiadors e informadors sardanistes.

·  Realització i presentació del compact i casette  de sardanes "Mollerussa al Mestre Capell.

·   Trencats i seguits, evolució coreogràfica i musical, del contrapàs a la Sardana actual a càrrec de l'Agrupació Sardanista Continuïtat de Torroella de Montgrí, la cobla Tres Quartants de Cambrils i la Jovenívola

d'Agramunt

 

Des de l’any 1997, al mes de setembre, es celebra una ballada d’aniversari al voltant del monument a la Sardana

Dels anys 1998 al 2002, celebració de concursos de colles sardanistes.

1998, nomenament d’un carrer dedicat al mestre compositor Josep Capell sol·licitat per l’Agrupació Sardanista, i una avinguda amb el nom de La Sardana..

Del 2000 fins a l’actualitat, es celebra cada any al mes de juliol, un concert de sardanes als jardins de la Casa Canal.

Del 2001 fins a l’any 2009, es va celebrar un concert de sardanes per les festes de Nadal.

2004, celebració del 25è aplec de la sardana, i estrena de la sardana “Mollerussa 25è aplec” del mestre Tomàs Gil.

2004, col·locació al mur de Pep Ventura a Montserrat de l’escut de l’Agrupació fet amb bronze.

També aquest any la Coordinadora d’Aplecs de la sardana, va atorgar a l’Agrupació el premi Rotllana per la celebració del 25è Aplec de la Sardana.

2005- Enregistrament i presentació de un CD, amb motiu del centenari de la societat L’Amistat de Mollerussa.

2006-Homenatge al soci fundador de l’Agrupació Pepito Isanda, i entrega de la insígnia d’or de l’Agrupació Sardanista.

Col·locació de l’escut de l’Agrupació amb bronze, a la pedra del davant del Monument a la sardana, amb motiu del 10è aniversari del Monument i 60è de la fundació de l’Agrupació.

2008- 40è aniversari de la diada de la Mare de Deu de Montserrat celebrat ininterrumpidament a Mollerussa el dia 27 d’abril.

Inici del programa per Radio Ponent de sardanes amb el nom “Sardanes al Pla”dirigit per Marta Andrès i Raül Aguilar.

2009- Celebració de la 15a Nit de la sardana a la nostra Ciutat.

2011- Nomenament de Pepito Isanda, fundador de l’Agrupació, fill adoptiu de la Ciutat de Mollerussa, sol·licitat per l’Agrupació Sardanista.

Celebració del 50è aniversari de la entrada a la Parròquia de Mollerussa de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, sufragada per l’Agrupació.

 Reinici del programa de Sardanes per Ràdio ponent “Sardanes al Pla”, dirigit per Montse      Serret i Joaquim Fabrés.

2012- Organització i celebració el dia 24 de novembre, als pavellons firals, la final del Campionat de Punts lliures de Catalunya, amb la participació de 19 colles Sardanistes.

2013- Estrena en el transcurs de l’aplec de  Mollerussa, la sardana “25 anys del Pla d’Urgell del compositor Antoni Saladrigues de la Bellpuig Cobla.

2014 Exposició “35 anys d’aplec” amb cartells dels 35 anys i fotografies del 1aplec i altres de diverses a la Sala d’exposicions del Museu dels vestits de paper.

Setembre: L’Ajuntament de Mollerussa, va aprovar per unanimitat  la Moció de suport de la Candidatura de Mollerussa com a Capital de la Sardana 2016, sol·licitat per l’Agrupació Sardanista de Mollerussa.

 -  Organització l’acte de cloenda del 40è Campionat de Colles                 Sardanistes de la Terra Ferma, amb l’estrena a l’Amistat de l’espectacle RecorDansa a càrrec del Grup Sardanista Estol, la Cobla Jovenívola d’Agramunt amb la col·laboració del grup Escènic Agramuntí, i la 20a Nit de la Sardana

             Nomenament de MollerussaCapital de la Sardana 2016.pe la Comissió Capital de la Sardana i la Confederació Sardanista

 

de Catalunya , al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

 

  2015.- Novembre- Presentació a Calella, Capital de la sardana 2015, per part de l’alcalde de Mollerussa Sr. Marc Solsona, de l’agenda de la capital de la Sardana 2016.

 Lliurament a l’Agrupació Sardanista de Mollerussa del premi Sardalleida 2015 atorgat per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, amb motiu de ser proclamats el 2016 Capital de la sardana.

2016- Celebració des del mes de març la Capitalitat de la Sardana, amb 25 activitats, ballades de sardanes, cursos de sardanes, trobades alumnes de sardanes, ballades de sardanes, concerts, exposicions de temàtica sardanista, celebració dels 70 anys de l'Agrupació ,i  resaltant la elaboració del Monument a la Capital, ubicat a la rotonda de la Sardana, l'enregistrament d'un CD i la estrena de tres sardanes, Mollerussa capital de la Sardana 2016, 70 anys de l'Agrupació Sardanista de Mollerussa i Vestits de Paper, a part de tots els actes amb motiu de la Capitalitat.

 En la actualitat,  celebren  ballades de sardanes, aplec de sardanes i sopar de germanor, aniversari del monument a la sardana, cursets de sardanes, concert d’estiu i altres activitats sardanistes que puntualment van sorgint.

 També participem en les ballades i activitats que organitza l'Ajuntament, i participem cada any en la Diada de l'Onze de setembre i la ofrena floral al Monument a la Senyera.

 AGRUPACIÓ SARDANISTA DE MOLLERUSSA

Apunta't al nostre butlletí